BISKVĪTAM: Milti 30 ēdamkarotes Vaniļas cukurs 30 ēdamkarotes Olas 30 PILDĪJUMAM-VĀRĪTAJAM KRĒMAM: Olas 6 Piens 1l Cukurs 12 Ēd.k. Milti 12 Ēd.k. Sviests 600 g Brūkleņu ievārījums BISKVĪTS:
Vienam biskvītam no trim. Vajadzēs 10 olas un 10 ēdamkarotes vaniļas
cukura. Atdali olu dzeltenumus no olu baltumiem. 10 dzeltenumiem liec
klāt 8 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes cukura sakul ar olu baltumu
(tad tas labāk sakuļas). Olu dzeltenuma kulšanai vajag ātrāku mikseri, nekā olas baltumam. Olu baltumā cukuru liec pēc tam, kad tas jau mazliet sakults. Olu baltums ir gatavs tad, kad tas ir stingrās putās.
Olu dzeltenums ir gatavs tad, kad kūluma vietā veidojas tādi kā riņķi.
Kad olas gatavas, sakultajā olu dzeltenumā iecilā 10 ēdamkarotes miltu,
tad iecilā arī olu baltumu. Kad viss ir iecilāts, masu liec uz pannas,
kas apklāta ar cepampapīru. Liec sasildītā krāsnī 250 grādu karstumā uz
9 min. Pirmās 9 – 10 minūtes nedrīkst virināt krāsns durvis. Kopā jācep
apm. 20 min. Kad biskvīts gatavs, to ņem ārā no krāsns.
Biskvīts noteikti jāatdzesē, pirms tiek likts pildījums. Ja gribi
taisīt biskvītu ar kakao, uz 10 olām vajadzētu 3 ēdamkarotes kakao. Bet
noteikti – tīru kakao, nevis ar cukura piemaisījumu. VĀRĪTAIS KRĒMS:
6 olas iesit bļodā, pieber klāt 12 ēdamkarotes cukura (uz katru olu 2
ēdamkarotes cukura), pieliec mazliet (pāris karotītes) vaniļas cukura.
Samaisi visu kopā, liec klāt 12 ēdamkarotes izsijātu miltu. Liec
vārīties 1 l piena, karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Uzliec
vārīties ūdeni, kas būs vajadzīgs, lai taisītu ūdens peldi krēmam. Kad
ūdens uzvārījies, liec bļodiņu ar krēma masu ūdens peldē un intensīvi
maisi. Tā, lai krēms nesaiet kunkuļos. Šo krēmu (šajā apjomā) jātaisa
apmēram 30 min. Jo mazāk krēma, jo mazāku laiku krēms jāsilda. Jābūt
tā, lai milti pilnībā izkarst, lai tiem nav jēlās miltu garšas. Noslēpums, kā tikt vaļā no kunkuļiem, ja nu tomēr gadās kāds kunkulītis – masu sablenderē.
Kad krēms savārīts, nekas vēl nav beidzies – arī atdzesējot krēmu, tas
ir jāmaisa, lai neveidotos plēve, no kā tad atkal vēlāk veidojas
kunkuļi. Kā labāk un ātrāk atdzesēt krēmu? Tagad tas jāliek aukstā
peldē un jāmaisa. Kad krēms ir atdzesēts, tam klāt jauc 4 paciņas atlaidināta sviesta. Kāds ievārījums ir vislabākais kūkai? Brūkleņu, dzērveņu, plūmju, jāņogu, brūkleņu ievārījums ar āboliem... TORTES PILDĪŠANA:
uz pirmā biskvīta liec brūkleņu ievārījumu, tad liec pa virsu krēmu, pa
virsu paber svaigas brūklenes, tad liec virsū nākamo biskvītu,
piespied. Atkal liec ievārījumu, atkal pa virsu - krēmu... un tā kārtu
pa kārtai... Kad kūku kārtas saliktas, torti no visām pusēm apsmērē ar krēmu, maliņas apliec ar drupačām. ROTĀJUMAM: krēmam piejauc klāt kakao pulveri, lai ir krāsaināka torte. Ja gribi rozā rozītes, krēmam piejauc zemeņu sīrupu. Dekorē torti ar krēmu, brūklenēm. Fantastiski gardi! |