Piektdiena, 2024-04-26, 21:39:25
Sveicināts Caurgājējs | RSS

Mūsu pasaule

| | | |


Ziņas no delfi.lv
Sākums » 2009 » Aprilis » 25 » Turmerika iedarbības noslēpums
Turmerika iedarbības noslēpums
22:03:32
Mičiganas universitātes zinātnieki noskaidrojuši, kādi biomolekulārie procesi nosaka turmerika (kurkumas - curcuma longa) - vienas no Austrumu medicīnā visbiežāk izmantotajām garšvielām - augsto terapeitisko efektivitāti. Pētījuma rezultāti 2008. g. 3. martā publicēti Amerikas Ķīmijas Biedrības žurnāla tīmekļa versijā.
Turmerika saknes pulvera aktīvās vielas, kurkumīna, antioksidatīvās, antikancerogēnās, antimutagēnās, antivirālās, antibiotiskās un pretiekaisuma īpašības to vērš par potenciālu jaunu farmaceitisko preperātu sastāvdaļu.

Ņemot vērā, ka kurkumīns organismā iedarbojas uz dažādiem, savstarpēji nesaistītiem proteīniem, daļa zinātnieku uzskatīja, ka tam ir ļoti plašs iedarbības diapozons, bet citi izteica pieņēmumu, ka viela rada izmaiņas pašā šūnas membrānas divkāršā slāņa struktūrā. Tomēr līdz šim nebija veikti pētījumi, kas novērotu detalizētu kurkumīna un šūnas membrānas mijiedarbību atomu līmenī. Tagad, pēc izpētes ar kodolmagnētiskās rezonanses iekārtu un diferencētās skenēšanas kolorimetru, noskaidrojās, ka zemas koncentrācijas kurkumīna devas spēcīgi ietekmē šūnas membrānas struktūru. Kurkumīns nokļūst dziļi membrānā un ar ūdeņraža palīdzību piesaistās pie fosfolipīdiem, līdzīgi, kā to dara holesterīns. Tāpat kā holesterīns, kurkumīns ierosina membrānas segmentālo strukturēšanos, palielinot tās pretestības spējas dažādām infekcijām un ļaundabīgiem veidojumiem.

[Kurkumīna ietekmē] "Membrāna kļūst disciplinētāka un sakārtotāka, bet tai cauri plūstošā informācija kontrolētāka," saka pētījuma vadītājs Mičiganas universitātes ķīmijas un biofizikas profesors Aijaluzams Ramamūrtijs (Ayyalusamy Ramamoorthy).

Profesoram Ramamūrtijam pētnieciskās intereses sasaucās ar paša pieredzi - bērnībā, kad viņš vēl dzīvoja Indijā, mazā Aijaluzuma saaukstēšanās tika ārstēta ar pienā iejauktu turmeriku, bet aizcietējuma atvieglošanai viņam palīdzēja turmerika inhalācijas.

Šobrīd profesors, sadarbībā ar citu savas universitātes nodaļu kolēģiem veic dažādu turmerika atvasinājumu izpēti, lai noskaidrotu vai to iedarbība uz šūnas membrānu ir tāda pati, kāda novērota publicētajā pētījumā.

Paralēli Ramamūrtijs pēta kurkumīna ietekmi uz amiloīdiem - polipeptīdu proteīnu šķiedru sakopojumiem, kuri tiek saistīti ar tādām saslimšanām, kā: 2 tipa diabēts, Alcheimera slimība, Parkinsona slimība u.c.

Vienalaikus Ramamūrtijs uzsācis pētīt, kā šūnas membrānas ietekmē tādas dabas vielas kā polifenoli (ietilpst daudzu antioksidatīvu augu sastāvā) un kapsaicīns (no sarkanajiem pipariem izdalīts sāpes remdinošs līdzeklis).



Kategorija: Nopietni par nopietno | Skatīts: 1994 | Pievienoja: Protagors | Reitings: 0.0/0 |
Komentāri: 1
2012-03-25
1. [Entry]
I am so sorry to hear about your grandma I know where you are right now it henpepad to me early this year I am glad this workshop lifted your spirits & what amazing images you have captured here I LOVE the light thats going on in the first couple of images AMAZING!!!

Reģistrēti lietotāji var komentēt.
[ Reģistrēties | Ieiet ]

Ziņu kategorijas

Joki [50]
joki, anekdotes, tosti,pantiņi
Ziņas [12]
Jaunumi
Sports [3]
Par sportu
Pabēda [2]
vis kas nepatk un kas noticis slikts
Aktuāli [23]
Svarīgas lietas notikumi
Nopietni par nenopietno [4]
Nopietni par nopietno [57]
apspriežam nopietnas lietas nopietni
Nenopietni par nopietno [15]
Skaistums un veselība [1]
Stils un mode [0]
Video [7]
Jokerizmi [2]
speciāla sadaļa Jokeram :)

Ieejas forma

Niks:
Parole:

Jaunumu kalendārs

«  Aprilis 2009  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Meklēt

Vietnes draugi

Statistika


Kopā online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Aptauja

Dāvanas ziemassvētkiem?
Atbildes kopā: 1

Mini čats

500