Svēdiena, 2024-04-28, 07:45:46
Sveicināts Caurgājējs | RSS

Mūsu pasaule

| | | |


Ziņas no delfi.lv
Sākums » 2009 » Aprilis » 7 » Par norādēm, kuras mums tiek dotas šinī dzīvē (ar piemēriem)
Par norādēm, kuras mums tiek dotas šinī dzīvē (ar piemēriem)
17:58:26
Pat vislielākie skeptiķi un materiālistiskā pasaules uzskata piekritēji ir spiesti atzīt, ka savā vai radinieku un paziņu dzīvē ir gadījies saskarties ar gluži neticamiem atgadījumiem vai sakritībām. Gribi vai negribi, bet sāc ticēt liktenim.

Lai saprastu, par kādiem atgadījumiem ir runa, jāatceras bērnībā lasītais — piemēram, Ēriha Kestnera "Divas Lotiņas". Taču mīklainais neslēpjas stāstā par šķirto dvīnīšu sastapšanos (un tomēr dīvaini, ka abas nokļūst vienā un tajā pašā vasaras nometnē). Šķirtu dvīņu negaidītu "saskriešanos" daudz ir aprakstījuši arī pirms un pēc Kestnera. Šo sižetu visai iecienījusi kino industrija, un dienvidamerikāņu seriāli ar to pat krietni pārspīlē. Interesantāk ir tas, ka "Divās Lotiņās" tiek pieminēti astroloģiskie dvīņi. Kā piemērs šādai parādībai minēts Anglijas karalis Eduards VII un viņa astroloģiskais dvīnis — kāds nevienam nezināms Londonas drēbnieks. Karali un drēbnieku, izrādās, ir vienojusi pārsteidzoša ārējā līdzība. Taču vēsturē ir fiksētas arī daudzas citas neizskaidrojamas sakritības. Izrādās, tās skar gan cilvēkus, gan vēsturiskus notikumus. Šoreiz stāsts par šādām neparastām sakritiībām.

No Edgara Po līdz militārai operācijai

Garajā stāstā "Artura Gordona Pima vēsture" (darbs tapis ap 1840. gadu) amerikāņu rakstnieks Edgars Alans Po ir aprakstījis, kā kuģa komanda pēc kuģa bojāejas un ilgas mētāšanās pa okeāna klaidiem apēda jungu Ričardu Pārkeru. 1884. gadā pēc jahtas Menuets bojāejas matroži arī apēda jungu, ko sauca Ričards Pārkers. Var pieļaut — kāds vienkārši bija pārlasījies amerikāņu rakstnieka darbus, bet diez vai par to bija laiks domāt avarējušas jahtas matrožiem.

Otrās šķiras fantastisko romānu autors Morgans Robertsons 1896. gadā Londonā izdeva romānu ""Titāna" bojāeja". Sacerējums vēstīja par pašu lielāko pasažieru kuģi, kurš nogrimst pēc sadursmes ar leduskalnu. Grāmatā aprakstītā katastrofa notiek 1912. gada aprīlī... Romānā aprakstītajam kuģim un patiesībā nogrimušajam Titānikam sakrita gan ārējā izskata apraksts, gan kuģa tehnoloģiju un citu iespēju raksturojums. Pats dīvainākais, ka saskanēja arī bojā gājušo pasažieru skaits.

1944. gadā Lielbritānija un ASV gatavojās izcelt desantu Normandijā. Dažas dienas pirms šā notikuma laikrakstā "DailyTelegraph" tika publicēta kārtējā krustvārdu mīkla. Presei rūpīgi sekojošos pretizlūkošanas darbiniekus pārņēma mēmas šausmas — krustvārdu mīklas atbildēs bija atspoguļoti militārās operācijas slepenie kodi, ieskaitot nosaukumu "Overlord". Anglijas izlūkdienests uzskatīja, ka operācijai gaidāms pilnīgs fiasko, bet izrādījās, ka krustvārdu mīklu sastādījis vienkāršs skolotājs ar pelēcīgu ikdienu, kurš par to pat nenojauta.

Providence joko ar slavenībām

Tikpat daudz dīvainu sakritību var novērot arī atsevišķu cilvēku dzīvē. 1900. gada 28. jūlijā Itālijas karalis Umberto I vakariņoja Moncas pilsētas restorānā. Ieilgušo viesību laikā noskaidrojās, ka restorāna īpašnieku arī sauc Umberto. Viņš bija dzimis vienā dienā un vienā pilsētā ar karali. Abu sievām bija vienādi vārdi, kāzas bija notikušas vienā dienā, turklāt īpašnieks restorānu bija atvēris tajā pašā dienā, kad kronēja karali. Klātesošie pamatīgi uzjautrinājās par notikušo, bet karalis uzaicināja restorāna īpašnieku nākamajā dienā pavadīt viņu uz stadionu. Nākamās dienas rītā restorāna saimnieks pēkšņi nomira. Karalis, protams, izteica nožēlu par šo negadījumu, tikai... pašu monarhu jau pēc dažām stundām atentātā nošāva anarhists. Likteņi atšķīrās tikai ar dažādo nāves cēloni un laiku.

Cits gadījums Itālijā. 1978. gada 6. augustā pulksten 21.40 negaidot iezvanījies pāvesta Pāvila VI modinātājs. Pulkstenis bijis katoļu augstākās amatpersonas mīļākā lietiņa, kas bez kļūmēm bija kalpojusi 55 gadus. Kā parasti — tas bija uzvilkts, lai zvanītu pulksten 6 no rīta. Tomēr tieši pēc negaidītā zvana pāvests beidza savu šīszemes ceļu.

Par dīvainu atgadījumu savā dzīvē stāsta slavenais aktieris Entonijs Hopkinss. Viņam piedāvāta kāda loma, bet grāmatu — kinodarba pirmavotu — viņš nekur neesot varējis nopirkt. Pavisam nejauši Hopkinss šo grāmatu atrada parkā uz soliņa. Atrastajā izdevumā bija... autora norādījumi topošās filmas režisoram.

Neparastais amerikāņu gaumē

Amerikāņus uzskata par vienu no māņticīgākajām nācijām (protams, starp tām, ko pieņemts uzskatīt par civilizētām). Zināms pamats tam ir, kaut vai ņemot vērā dažādo sektu izplatību ASV. Vienlaikus jāņem vērā fakts, ka šajā tautību "katlā" ir sakausēts nezin kas. Dažādu valstu eiropieši ar saviem ticējumiem — skandināvu troļļi, vācu rūķīši un itāļu fejas. Afrikāņi ar saviem vudu un citiem rituāliem un ticībām. Meksikāņu vampīri un pārējie nelabie gari. Emigranti no Āzijas ar savu viedokli par ārpus sapratnes notiekošo. Visbeidzot vienīgās ASV pamatrases — indiāņu — ticējumi un priekšstati par mistisko. Pietiek ar nelielu daļu no tā visa, lai rastos vismaz šaubas par realitātē notiekošā neapstrīdamību. Vēl vairāk ticību pārdabiskajam vairo dažādas patiesi dīvainas sakritības.

Amerikāņi gluži kā pragmatiskie vācieši ir uzskaitījuši veselu birumu dīvainību. Īpaša uzmanība pievērsta sakritībām prezidentu likteņos. Kā lai izskaidro traģisko likteni, kas piemeklējis vairākus prezidentus, kuri ievēlēti gadā, kura ciparam pēdējais skaitlis ir nulle? Linkolns (ievēlēts 1860. g.), Gārfīlds (1880. g.), Makkinlijs (1900. g.), Kenedijs (1960. g.) tika nogalināti. Harisons (1840. g.) saaukstējās inaugurācijas ceremonijā un nomira ar plaušu karsoni, Rūzvelts (pārvēlēts 1940. g.) nomira ar poliomielītu, Hārdings (1920. g.) pārcieta smagu infarktu. Pret Reiganu (1980. g.) tika izdarīts atentāts. Arī tagadējais prezidents Džordžs Bušs pirmo reizi tika ievēlēts 2000. gadā. Viņa laikā ir noticis ASV vēsturē lielākais terora akts.

Īpaši daudz sakritību atrasts divu prezidentu — Ābrama Linkolna un Džona F. Kenedija — dzīves gājumā:

1. Linkolns tika ievēlēts Kongresā 1846. gadā, Kenedijs — 1946. gadā.

2. Linkolns kļuva par prezidentu 1860., bet Kenedijs — 1960. gadā.

3. Abi prezidenti tika nāvīgi ievainoti piektdienā, sievas klātbūtnē, turklāt lode abiem trāpīja galvā no mugurpuses.

4. Abiem viens bērns nomira pirms uzvaras vēlēšanās, bet viens, jau atrodoties Baltajā namā.

5. Linkolnu nogalināja Forda teātrī, bet Kenediju — Lincoln markas automobilī, ko ražo Forda rūpnīcas.

6. Pēc prezidentu nāves varu pārņēma viceprezidenti. Abi bija Džonsoni, turklāt Endrjū Džonsons dzimis 1808., bet Lindons Džonsons — 1908. gadā. 7. Linkolna personīgā sekretāra uzvārds bija Kenedijs, bet Kenedija — Linkolns. Abi saviem šefiem slepkavības dienā ieteikuši mainīt rīcības plānu.

8. Linkolna slepkava Džons Buts ir dzimis 1839, bet Kenedija nogalinātājs Lī Hārvijs Osvalds — 1939. gadā. Abi tika nogalināti bez tiesas sprieduma. Buts uz Linkolnu šāva teātrī un tika noķerts noliktavā. Osvalds šāva no noliktavas un tika apcietināts kinoteātrī.

9. Lincoln un Kennedy — abos uzvārdos ir septiņi burti, Andrew Johnson un Lindon Johnson — 13, bet John Wilkes Booth un Lee Harvey Oswald — 15 burti.

10. Neilgi pirms nāves Linkolns viesojās Monro pilsētā (Merilendas štats), bet Kenedijam neilgi pirms atentāta, iespējams, bija romāniņš ar Merilinu Monro. Vēl var pieminēt, ka Linkolna kandidatūru prezidenta postenim ieteicis jūras kara flotes ministrs Džons Kenedijs. Palasot šīs sakritības, pat vislielākajam skeptiķim var palikt savādi ap dūšu.

Fizika un dvēsele jeb kalsterna efekts

Varbūt tieši tāpēc sakritības mēģina izskaidrot pat pasaulslaveni zinātnieki. Divi Šveices ģēniji — mūsdienu fizikas pamatlicējs, Nobela prēmijas laureāts Volfgangs Pauli kopā ar filozofu un psihologu Karlu Jungu pat veica kopīgu darbu. Pauli ir formulējis kvantu fizikas pamatprincipu — divas vielas daļiņas nevar atrasties vienādā stāvoklī. Savukārt Jungu mēs pazīstam kā teorijas par kolektīvo zemapziņu un arhetipiem radītāju. Zinātnieki publicēja pētījumu Sinhronisms jeb nejaušas sakritības princips, kurā veidoja savu teoriju hibrīdu. Pauli un Junga teorija traktē sakritības kā neizskaidrojama universāla principa izpausmi, kurā vienā veselumā saplūst visi fizikas likumi. Noslēpumainas parādības, telepātijas un paredzēšanas gadījumi arī var izrādīties vienoto fizisko likumsakarību atspulgs uz cilvēka dzīves ārējām izpausmēm.

Skeptiķi tomēr apgalvo, ka visos interesantākajos sakritību gadījumos nav veikta ticama notikušā statistiskā analīze. Lai kaut ko pamatotu zinātniski, tas ir nepieciešams. Tāpēc visi sakritību gadījumi ir interesanti, bet statistiski nepamatoti. Ņemot vērā visus sakritību radījušos faktorus, iespējams, ka notikušais ir bijis likumsakarīgs. Eksperti pārāk bieži atklājot, ka pat godprātīgi strādājoši ļaudis pieļauj kļūdas, nepareizi pierakstot faktus. Zinātnes vēsturē nereti ir fiksēti šādi gadījumi. Savukārt par Pauli un Junga radīto teoriju arī skeptiķiem jāatzīst, ka mūsdienu teorētiskajā fizikā nav radīts universāls sakritības un nākotnes paredzēšanu regulējošs princips.

Pētnieki tomēr ir vienisprātis, ka attiecībā uz sakritībām darbojas princips, ko sauc par kalsterna efektu. Atbilstoši šim principam, citam no cita neatkarīgiem objektiem piemīt tieksme sabīdīties kaudzē. Tiek minēts parasts piemērs, ka pildītos pīrāgos pildījums nekad neizvietojas vienmērīgi. Paredzēt, kurā vietā būs lielāks, kurā — mazāks pildījuma slānis, nav iespējams. Secinājums: sakritības ir neizbēgamas, bet notiek pavisam nejauši un nav prognozējamas. 

Kategorija: Nopietni par nopietno | Skatīts: 2357 | Pievienoja: Protagors | Reitings: 0.0/0 |
Komentāri: 1
2012-03-25
1. [Entry]
I have a friend who lost both his petanrs to cancer in the past two years and he's gone through a very prolonged mourning process. He told me that the finally came to a sense of inner peace and acceptance through this self-realization: Yes, he misses his petanrs very much, but had they lasted longer, their lives would have been filled with suffering from there illness. There would be no quality of life. He would not want them alive again under these circumstances. They departed this world when their time came. You and Frank gave Diva a joyous and long life and as you mentioned in an earlier post, she left this world at the time she wanted and on her terms. Let Diva's spirit fill you with an inner peace, with the knowledge that she would not want to be physically alive in the world again to continue a prolonged process of suffering and illness. Her spirit has moved on to a better place free of bodily pain. Let that spirit guide you in the upbringing of your newest family member.Peace!John

Reģistrēti lietotāji var komentēt.
[ Reģistrēties | Ieiet ]

Ziņu kategorijas

Joki [50]
joki, anekdotes, tosti,pantiņi
Ziņas [12]
Jaunumi
Sports [3]
Par sportu
Pabēda [2]
vis kas nepatk un kas noticis slikts
Aktuāli [23]
Svarīgas lietas notikumi
Nopietni par nenopietno [4]
Nopietni par nopietno [57]
apspriežam nopietnas lietas nopietni
Nenopietni par nopietno [15]
Skaistums un veselība [1]
Stils un mode [0]
Video [7]
Jokerizmi [2]
speciāla sadaļa Jokeram :)

Ieejas forma

Niks:
Parole:

Jaunumu kalendārs

«  Aprilis 2009  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Meklēt

Vietnes draugi

Statistika


Kopā online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Aptauja

ziemu gaidām?
Atbildes kopā: 18

Mini čats

500