Svēdiena, 2024-04-28, 16:28:37
Sveicināts Caurgājējs | RSS

Mūsu pasaule

| | | |


Ziņas no delfi.lv
Sākums » 2009 » Aprilis » 7 » Skaitļi un fakti
Skaitļi un fakti
17:33:27
Sieviešu organismā ir mazāk ūdens — šķidruma daudzums daiļā dzimuma pārstāvēm nepārsniedz 50—60 procentus, tajā pašā laikā vīriešu organismā šķidrums sasniedz 60—70 procentus. 
Litrs degvīna sver precīzi 953 gramus. 100 gramu šā cēlā dzēriena satur 253 kilokalorijas. 
Ķīnā populārā zupa "bezdelīgu ligzdas" patiesībā tiek gatavota no svīru ligzdām. 
Pēc piecu minūšu sarunas ar skaistu sievieti vīrieša siekalās strauji palielinās vīriešu hormona testosterona līmenis. Amerikāņu veiktie pētījumi uzrādīja: jo lielāku iespaidu vīrietis cenšas atstāt uz savu sarunu biedreni, jo vairāk palielinās šā hormona līmenis. 
200 mililitru liela glāze lietusgāzes laikā piepildās ar ūdeni 20—35 minūšu laikā. 
Riharda Zorges vectēvs bija Kārļa Marksa sekretārs. 
Skudra ir aptuveni 348 reizes mazāka par cilvēku. 
Sākotnēji geišu lomās uzstājās vīrieši — japāņu teātra kabuki aktieri un mūziķi. 
Ķīniešu valodā lielās pandas nosaukums tiek tulkots kā "lācis–kaķis". 
Savulaik Krievijā lielu popularitāti ieguva saulespuķu eļļa, jo to atļāva lietot pārtikā lielā gavēņa laikā. No tā arī radies tās otrs nosaukums — gavēņa eļļa. 
Vislielākais ciems Krievijā ir Staņica Ordžonikidževskaja (Ingušija). Tajā dzīvo 62 tūkstoši cilvēku. 
Vislielāko daudzumu majonēzes uz vienu iedzīvotāju lieto Jekaterinburgā — vairāk nekā jebkurā citā pasaules vietā. Šis fakts ir atspoguļots arī Ginesa rekordu grāmatā. 
Žagošanās cēlonis ir strauja diafragmas sašaurināšanās. Saspiestā skaņa, kas rodas žagu laikā, ir sekas tam, ka strauji aizveras balss sprauga. Neviens nezina, no kā sākas žagošanās, taču tā ir novērota arī bērniem, kuri vēl ir mātes vēderā. 
Sterliņš ir sena angļu sudraba monēta. Mūsdienu Lielbritānijas naudas vienība sterliņu mārciņa sākotnēji bija tikai kā svara norma, kas apzīmēja, ka 240 sterliņiem ir jābūt vienādiem ar vienu mārciņu (409 grami). 
Pagājušā gada augustā Kazaņā par godu pilsētas tūkstošgadei tika atklāts metropolitēns. Tas ir pirmais metropolitēns, kas atklāts tieši Krievijā; iepriekšējais metro tika atklāts 1991. gadā Jekaterinburgā, toreiz vēl PSRS. 
Sers Īzaks Ņūtons, kas atklāja Zemes pievilkšanas spēka likumu, uzskatīja, ka 2060. gads ir visticamākais laiks, kad varētu pienākt pasaules gals un otrreiz ieradīsies Jēzus Kristus. 
Apavu izmērus 1792. gadā izdomāja apavu meistars Džeimsons Smits. 
Izmēģinot jaunas mīlas pozas, ik gadu 11 tūkstoši amerikāņu iegūst traumas. 
No cilvēkiem, kuri prot kustināt ausis, tikai viena trešdaļa spēj kustināt tikai vienu ausi. 
XVII gadsimtā termometros dzīvsudraba vietā izmantoja brendiju. 
Agrāk, lai slimniekam izārstētu dzelteno kaiti, čehi ieteica negaidīti iespļaut viņam sejā. 
Āfrikas valstī Beninā bungas izgatavo no porcelāna. Skaņa rodas, speciālās atverēs ievadot gaisu ar vēdekli. 
XX gadsimta sākumā prezervatīvu rekomendēja izgatavot šādi: pie gaļas tirgotāja jānopērk pilnīgi svaigas teļa zarnas, tūdaļ tās rūpīgi jāiztīra un jāizmazgā, drošības dēļ jānodezinficē — diennakti jāpatur sublimāta šķidrumā —, pēc tam tās momentāni ir lietojamas. 
Psihiatrijā sindroms, kura pazīmes ir laika un telpas sajūtu un sava ķermeņa un apkārtējās vides nobīdes, oficiāli tiek saukts "Alise brīnumzemē". 
Pirmsrevolūcijas Krievijā augstāko valsts ordeni — Svētā Andreja ordeni — varēja iegūt tikai vienu reizi. Savukārt PSRS augstāko ordeni — Ļeņina ordeni — varēja iegūt bezgalīgi daudz reižu. Tā, piemēram, Semjons Budjonnijs ar to tika apbalvots septiņas reizes, bet maršals Žukovs — sešas.
 

 + Ja mēnesis sākas svētdienā, 13. datums būs piektdienā. 
+ Vidēji 31 reizi dzīves laikā katrs cilvēks tiek izjokots pa tālruni. 
+ Vecumā izcilais dzīvās dabas sistematizētājs zviedru biologs Karls Adams Linnejs zaudēja atmiņu. Mūža nogalē viņš izlasījis savus sacerējumus un sajūsmināts iesaucies: "Tas ir brīnišķīgi! Ja es to visu būtu uzrakstījis!" 
+ Ērgļa ligzda var svērt divas tonnas. 
+ Ārzemēs melnie ikri maksā desmit reizes dārgāk nekā Krievijā. Taču īsti gardēži ir gatavi maksāt tik lielu naudu, turklāt priekšroka tiek dota tieši Krievijas ikriem. Un laikam jau tam ir kāda jēga. Tieši krievi ir pirmie, kas iemācījās tos apstrādāt. Vēl XIX gadsimtā franču un amerikāņu zvejnieki storu ikrus neizmantoja vispār. Ar vislielāko izšķērdību, lai iegādātos šo delikatesi, ir izcēlies amerikāņu dziedātājs un ģitārists Džordžs Bensons: savas 50 gadu jubilejas svinībām viņš pasūtīja aptuveni trīs tonnas šīs delikateses un samaksāja trīs miljonus dolāru. 
+ Turcijas valdība ir zaudējusi karā ar naudas viltotājiem. Varas iestādes nolēmušas: ja cilvēki tā tiecas drukāt savu naudu, šis pasākums jālegalizē. Tagad Turcijas naudu var drukāt jebkurš — jāizņem tikai licence. 
+ Japānas nacionālajā himnā ir četras rindiņas, bet Grieķijas — 158 panti. 
+ Sibīrijas upes Ziemeļu ledus okeānā ieplūdina siltuma daudzumu, ko varētu iegūt, sadedzinot trīs miljardus tonnu degvielas. Ja nebūtu šo upju, ziemeļu klimats būtu daudz bargāks. 
+ Kvaktulas cilts indiāņiem ir interesanta tradīcija: ja kāds aizņemas naudu, viņš ķīlā atstāj savu vārdu. Kamēr parāds nav atdots, aizņēmējs dzīvo bez vārda un tiek pasaukts ar rokas kustībām vai neartikulētiem izsaucieniem. 
+ Grieķu miljonārs ekscentriķis Janis Kacanis ar savas dzimtās pilsētiņas Afitosas iedzīvotājiem izspēlējis ļaunu joku. Viņš saviem novadniekiem ir novēlējis 5,28 miljonus dolāru slimnīcas celtniecībai. Taču par to pretī viņš ir pieprasījis nodot atklātībā dažus faktus — lielākoties intīma rakstura no savu daudzo radinieku, kuri dzīvo šajā pilsētā, dzīves. 
+ Goda doktors sers Džons Mandevils XIV gadsimtā daudz ceļoja un nokļuva arī Kaspijas jūras krastā. Tur, tatāru hana valstībā, viņš konstatēja interesantu augli, ko aprakstīja: "Kad tas nobriest, to pārgriež un iekšā atrod mazu jēriņu..." Runa ir par kokvilnu.
 

 
- Četri kilometri un 120 metri — tas ir attālums no Krievijas līdz Amerikai. Tieši šāds posms šķir Ratmanova salu Krievijā no Lielās Diamīda salas ASV, kas atrodas Beringa jūras šaurumā. 
- Tādas melnādainas sievietes kājas, kuras augums ir tikpat liels kā baltajai sievietei, ir par trim centimetriem garākas. 
- Smoļnijā Ļeņins strādāja kabinetā, pie kura bija izkārtne "Klases dāma". 
- Paragvaja ir vienīgā valsts pasaulē, kuras karoga abas puses nav vienādas. Vienā pusē ir redzams valsts ģerbonis, otrā — valsts kases zīmogs. 
- Japānā vīrietis var pieprasīt šķiršanos, ja viņa sieva neguļ skaisti. 
- Par harmoniskākajām laulībām briti ir nosaukuši kāzas, kurās apprecējās neliela angļu cirka māksliniece, kas uzstājās ar priekšnesumu "Uguns sieviete", un ugunsdzēsējs, kas strādāja tajā pašā trupā. Vienkārši ideāls pāris! 
- Kad mēs šķaudām, uz dažām milisekundēm apstājas sirds. Ja nošķaudās īpaši spēcīgi, var salauzt ribu. 
- Brazīlijā valda ticējums, ka tas, kurš ar pirkstu pieskarsies vardei, zaudēs savas sievas mīlestību. Vardes šajā valstī ir neparastas — tās var sasniegt vistas lielumu. 
- Suržiks ir neoficiāla sarunu valoda, kas radusies uz ukraiņu un krievu valodas pamata. Trasjanka ir suržikam līdzīga valoda, kas radusies uz krievu un baltkrievu valodas pamata. 
- Padomju izlūks Rihards Zorge, nesaņēmis finansējumu no centra, savas aģentūras tīkla darbību apmaksāja ar personīgajiem līdzekļiem. 
- Brazīlijas galvaspilsētas Braziljas kontūras no gaisa izskatās kā aeroplāns. 
- Baltie lāči var krustoties ar brūnajiem lāčiem un radīt pilnvērtīgus pēctečus. 
- Starptautiskajā izstādē Parīzē 1900. gadā vienlīdzīgas nozīmes "Grand prix" ieguva Eifeļa tornis un dzelzceļa tilts pār Jeņiseju Krasnojarskā. 
- Sanktpēterburgā ir visvairāk tramvaju, salīdzinot ar citām pilsētām. Krievijas ziemeļu galvaspilsētas tramvaju līniju garums ir 700 kilometri. 
- Konservēšanas paņēmienu atklāja franču konditors Nikolā Fransuā Apers. Viņš nejauši konstatēja, ka, uzvārot cieši noslēgtu burku ar sulu, tās saturs ilgi nebojājas. Savukārt konservēšanai izmantot skārda kārbiņu pirmoreiz ieteica anglis Pīters Durans. Tas notika 1810. gadā. 
- Maskavas metropolitēnā maršrutos virzienā uz pilsētas centru stacijas nosauc vīrieša balss, bet virzienā no centra — sievietes balss. Apļa līnijā vīrieša balss paziņo stacijas pulksteņa rādītāja virzienā, bet sievietes balss — pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Tas darīts ar nolūku, lai atvieglotu pārvietošanos akliem pasažieriem.
26 gadus vecais DĀR iedzīvotājs Trevors Krukers iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā — viņš 23 dienas pavadīja krokodilu sabiedrībā pilsētas zooloģiskajā dārzā. Izgājis no būra, viņš reportieriem paziņoja: "Nu, lūk, tagad es riskēšu arī nedēļu pavadīt kopā ar savu sievu." 
Cilvēks spogulī sevi sāk saskatīt 12—18 mēnešu vecumā. 
Džordžijas štatā ASV likums atļauj sist cilvēku, ja viņš apvaino citus cilvēkus. 
Tūlīt pēc dzemdībām skoti jaundzimušo uzcienā ar karotīti džina, kam pievienota zeme. 
No 1952. līdz 1966. gadam Amerikas pilsētā Klintvudā dzīvojušajā Kaminsovu ģimenē piedzima pieci bērni. Visi viņi nāca pasaulē 20. februārī. 
Sociologi noskaidrojuši, ka divas trešdaļas vīriešu no paklāja pacels diegu, ko nav iesūcis putekļsūcējs, un nosviedīs to atpakaļ, lai putekļsūcējam dotu vēl vienu iespēju. 
Pastmarkas lieluma Saules virsma spīd ar tādu pašu enerģiju kā pusotra miljona sveču. 
Amsterdamā ir ļoti interesantas sabiedriskās tualetes. Pisuāri Holandes galvaspilsētā ir izvietoti tieši uz ielas, sabiedriskā transporta pieturvietu tuvumā. Lai vīrietis nokārtotu mazo vajadzību, viņš mierīgi, ne no viena nekautrējoties, var atvērt savu bikšu priekšu un visu izdarīt. Sievietēm šim nolūkam trotuāros ir ierīkoti speciāli caurumi. 
Dzīves laikā cilvēks necenzētus vārdus izmanto vidēji 230 105 reizes. 
Upe D, kas tek Oregonas štatā (ASV), ir atzīta par "pasaules īsāko upi". Tās garums ir 36 metri, un tā tek no Devilleikas ezera uz Kluso okeānu un pilnībā atrodas Linkolnas pilsētas robežās. 
Viktors Igo reiz devās ārpus valsts robežām un nekādi nespēja robežsargam, kas aizpildīja anketu, izskaidrot, ka ir rakstnieks un iztikas līdzekļus pelna ar savu spalvu. Robežsargs nespēja saprast, kā tas ir iespējams. Beidzot žandarms paziņojis, ka visu sapratis, un attiecīgajā ailē ierakstījis Igo nodarbošanos (protams, pēc savas saprašanas): "spalvu tirgotājs". 
Amerikānis Erdens Čempens 1980. gadā aizsvieda vīnogu 97,43 metru attālumā un trāpīja tieši mutē savam partnerim. 
Varš tiek zagts ne tikai bijušo PSRS republiku teritorijā. 2004. gadā viens no zagļiem kļuva par laureātu bēdīgi slavenajai Darvina prēmijai, kas tiek piešķirta par visnejēdzīgāko bojāeju. Glāzgovā Skotijā elektrovilcieni saņem enerģiju no vadiem, bet pārpalikums caur sliedēm tiek novirzīts uz milzīgu vara kabeli. Tas arī piesaistījis zagļa uzmanību. Viņš lieliski zināja, ka laikā, kad vilcienu nav, kabeli var ņemt ar plikām rokām: elektrība pa to neplūst. Izvēlējies, kā viņam šķita, piemērotu laiku, viņš ķērās pie lietas... Viņa apdegušā lietusmēteļa kabatā policija atrada novecojušu dzelzceļa sarakstu: vilciens ieradās desmit minūtes agrāk — mirklī, kad zaglis bija sācis zāģēt kabeli. Visticamāk, nabaga laupītājs tā arī nepaguva saprast savu kļūmi. 
No Džinas līdz Lolobridžidai. Pasaulē slavenais ķirurgs kardiologs Kristians Barnards, kurš pirmo reizi vēsturē veiksmīgi transplantēja sirdi, bija precējies četras reizes. Viņa pirmā sieva izšķīrās ar viņu pēc tam, kad atklāja itāliešu kinozvaigznes Džinas Lolobridžidas mīlas vēstules. Pēc gada viņš apprecējās ar 19 gadus veco Barbaru Zelneri, Dienvidāfrikas miljonāra meitu. Laulība ilga 12 gadus un tika šķirta 1982. gadā. 65 gadu vecumā profesors apprecējās trešo reizi. Viņa sievai bija 24 gadi. Laikrakstā tika publicēta fotogrāfija, kurā līgava Karīna Seckorna sešu gadu vecumā sēž uz doktora Barnarda ceļiem. Pēdējo reizi Barnards apprecējās ar 62 gadus veco... Džinu Lolobridžidu. 
Britu flotes leitnants, kuģojot dienvidu platumos, 1887. gadā uz kuģa klāja iepazinās ar skaistu un ļoti audzinātu lēdiju. Viņš ar jauno sievieti tā aizrāvās, ka pat pārkrita pār bortu. Un viņam tūdaļ uzbruka haizivs! Viņš izvilka nazi un pacēla roku virs haizivs. Jau šķita, ka brašulis izglābsies, taču pēkšņi no klāja viņš sadzirdēja jaunās lēdijas balsi: "Ak, leitnant! Zivi... ar nazi?" To izdzirdējis, virsnieks uz sekundi apjuka. Un tūdaļ gāja bojā. 
Šie divi cilvēki kopā mācījās Sanktpēterburgas ģimnāzijā un abi bija iemīlējušies Annā Ahmatovā. Pēc tam viņu likteņi šķīrās diametrāli pretējos virzienos. Viņi abi ieņēma vienādus amatus, bet dažādās valstīs. Viens laimīgi nodzīvoja līdz vecumam, bet otru par viņa noziegumiem pakāra. Šie cilvēki ir Vjačeslavs Molotovs un Joahims Rībentrops.
Kilogramā citronu ir vairāk cukura nekā kilogramā zemeņu. 
Statistika liecina, ka tuvu cilvēku slepkavības biežāk pasūta sievietes. 
Ķīnas parlamentā ir 2987 deputātu. Tas ir lielākais likumdošanas orgāns pasaulē. 
Radjards Kiplings 19 gadsimtā par japāņiem sacīja: "Viņiem nav vērts nodarboties ar biznesu, jo tam viņiem nepietiek saprāta." 
Astoņkājim ir taisnstūraina acu zīlīte. 
Rentgens ir uzrādījis, ka zem mums zināmās "Monas Lizas" ir trīs tās sākotnējie varianti. 
Mēbeļu veikalos, kas specializējušies guļamistabas garnitūru tirdzniecībā, ir spilvenu izlīdzinātāja vakance. Šiem cilvēkiem ir jāpārvietojas pa tirdzniecības zāli, uzmanot, lai spilvenos nebūtu grumbu. 
20 procenti amerikāņu uzskata, ka Saule griežas apkārt Zemei, bet 17 procenti tic, ka Zeme apriņķo Sauli vienas dienas laikā. 
Tradīcija nostiprināt laulības uzticības zvērestu ar skūpstu nākusi no Krievijas. 
Filematoloģija — tas ir skūpstīšanās procesa zinātniskais nosaukums. 
Trešā daļa ASV dzimušo bērnu ir ārlaulības bērni. Puse Amerikas bērnu dzīvo nepilnā ģimenē. 
Baltkrievijas ģerbonī, kas tika apstiprināts 1927. gadā, sauklis "Visu zemju proletārieši, savienojieties!" ir rakstīts četrās valodās — krievu, baltkrievu, poļu un ebreju (idišā). 
Krievu iluzioniste Fedosija Ličkova uzstājās cirkā un estrādē, turklāt viņai bija ļoti liela popularitāte. Sieviete izbrīnīja publiku ar to, ka zibenīgi spēja atbrīvoties no ķēdēm, roku dzelžiem un izkļūt no lādēm. Viņa pieņēma arī atbilstošu skatuves pseidonīmu — Soņka Zelta Roka. 
Leonardo da Vinči parasti sauc par mākslinieku, kaut arī tā nav vienīgā viņa talanta izpausmes joma. Par viņa gleznām runā tik bieži, it kā to būtu simtiem vai tūkstošiem. Patiesībā līdz mūsdienām ir saglabājušās tikai 15 viņa gleznas. Turklāt viena no tām ir nepabeigta. 
Bekingemas pils ir pasaulē lielākā dzīvojamā māja. Tajā ir 605 istabas, kuras aizņem tikai britu karaļu ģimenes locekļi. 
Jaunkaledonijas administratīvā centra Numeas iedzīvotāji rīko kaķu peldēšanas sacensības. Šajās sacensībās piedalās tikai Siāmas šķirnes pārstāvji, jo visi pārējie kaķi baidās no ūdens. Pirms starta "sportistiem" nedod ēst, toties finišā viņus sagaida kārotās balvas — būrīšos iesprostotas peles. 
Cilvēki, kuri kaut reizi mēnesī apmeklē baznīcu, pēc statistikas, kā likums, mazāk smēķē, piekopj daudz aktīvāku dzīvesveidu un ilgāk dzīvo. 
Tēvs un dēls Adrians un Fjodors Jevtihajevi, kuri dzīvoja 19. gadsimta beigās, pelnīja ar to, ka braukāja pa Krieviju, gāja uz gadatirgiem un baidīja tautu. Viņu parādīšanās ik reizi kļuva par sensāciju. Cilvēki skrēja skatīties un maksāja naudu, lai redzētu šo brīnumu. Jevtihajevus sauca par "cilvēkiem suņiem". Viņu sejas bija pilnībā noklātas ar matiem. 
Visnetīrākais pasaules hotelis atrodas Ziemeļķīnā. Tā rekonstrukcijas laikā vienā dienā no ēkas tika izvestas 24 tonnas atkritumu.



Kategorija: Nopietni par nopietno | Skatīts: 3661 | Pievienoja: Protagors | Reitings: 0.0/0 |
Komentāri: 2
2009-04-14
2. [Entry]
ļoti interesanti! blink

2009-04-07
Agrāk, lai slimniekam izārstētu dzelteno kaiti, čehi ieteica negaidīti iespļaut viņam sejā.
...labi sasaucas ar nupat ielikto nopietno rakstu! smile

Reģistrēti lietotāji var komentēt.
[ Reģistrēties | Ieiet ]

Ziņu kategorijas

Joki [50]
joki, anekdotes, tosti,pantiņi
Ziņas [12]
Jaunumi
Sports [3]
Par sportu
Pabēda [2]
vis kas nepatk un kas noticis slikts
Aktuāli [23]
Svarīgas lietas notikumi
Nopietni par nenopietno [4]
Nopietni par nopietno [57]
apspriežam nopietnas lietas nopietni
Nenopietni par nopietno [15]
Skaistums un veselība [1]
Stils un mode [0]
Video [7]
Jokerizmi [2]
speciāla sadaļa Jokeram :)

Ieejas forma

Niks:
Parole:

Jaunumu kalendārs

«  Aprilis 2009  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Meklēt

Vietnes draugi

Statistika


Kopā online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Aptauja

Citrons???
Atbildes kopā: 49

Mini čats

500