Ceturtdiena, 2024-04-18, 10:08:50
Sveicināts Caurgājējs | RSS

Mūsu Pasaule


Ziņas no delfi.lv
Sākums » 2009 » Aprilis » 7 » Biedējoši par C hepatītu
Biedējoši par C hepatītu
16:52:32
Vismaz 39 000 Latvijas iedzīvotāju varētu būt inficējušies ar C hepatīta vīrusu, taču hronisks aktīvs C hepatīts attīstījies mazāk nekā pusei šo cilvēku, liecina apjomīgs Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) pētījums. Diemžēl lielākā daļa šo cilvēku nemaz nezina, ka viņiem ir bīstamais vīruss, jo slimības izpausmes var neparādīties gadiem ilgi.
Tā kā C hepatīts norit praktiski bez pazīmēm, to sauc arī par kluso slepkavu. Līdz šim dati par to, cik Latvijā varētu būt C hepatīta slimnieku, mediķiem nebija pieejami. Pētījuma mērķis bija noskaidrot ar šo vīrusu inficēto cilvēku skaitu Latvijā. "Tā kā valsts daļēji kompensē šīs infekciju slimības ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, tad pētījums ir īpaši nozīmīgs, plānojot valsts finanšu līdzekļus," sacīja LIC direktore profesore Baiba Rozentāle.

Pētījumā iesaistīti 27 ģimenes ārstu pacienti. Vispirms tika noteikts, cik cilvēkiem organismā ir C hepatīta antivielas, kas nozīmētu, ka viņi ir to pārslimojuši (2,4% iedzīvotāju). Ja pirmās analīzes bija pozitīvas, tika veikts apstiprinošais tests, vai cilvēkam asinīs ir pats C hepatīta vīruss. Šādu cilvēku Latvijā, pēc pētījumā veiktajām aplēsēm, ir 1,7% no iedzīvotāju skaita. Pētījuma autori uzskata, ka viena ģimenes ārsta praksē varētu būt aptuveni 34 C vīrushepatīta slimnieki, bet ģimenes ārsti zina vidēji par desmit inficētajiem. Arī puse pacientu nemaz nezina, ka viņiem ir šis vīruss.

B. Rozentāle skaidro, ka ne visiem vīrusa nēsātājiem nepieciešama ārstēšana, jo tikai 40% pacientu ir hronisks C hepatīts, kad neārstēšanās draud ar nopietniem aknu bojājumiem.

Viena hroniska C hepatīta pacienta terapijas izmaksas no valsts budžeta līdz šā gada 1. martam bija 6203 lati, kuriem papildus vēl 25 procentus maksāja pacients. Tagad situācija mainījusies uz slikto pusi – saskaņā ar valdības lēmumu pacientiem jāsedz puse izdevumu. "Līdz šim gadā ārstējām vidēji 500 pacientu, cik būs šogad – nezinām," sacīja B. Rozentāle. Atkarībā no vīrusa genotipa ārstēšanās ar moderniem medikamentiem (pegilēto interferonu) ilgst no pusgada līdz gadam.

Skeptiski noskaņota ir Hepatīta pacientu biedrības vadītāja Olita Mengote: "Nav tādas naudas cilvēkiem, ko samaksāt. Liela daļa pacientu no ārstēšanas atteiksies."

B. Rozentāle atgādina, ka šo vīrusu nevar iegūt, ja kāds uzšķauda vai pieskaras. Tas galvenokārt izplatās seksuālo kontaktu ceļā, un cilvēkiem ir iespējas no tā izvairīties. Uzmanība būtu jāpievērš arī tam, kādos salonos tiek veikts manikīrs, pedikīrs un tetovēšana.

***

UZZIŅAI

Cik cilvēku Latvijā slimo ar C hepatītu?

2,4% jeb 54 271 Latvijas iedzīvotājs kaut reizi dzīvē ir saskāries ar C hepatīta vīrusu, un viņam ir izveidojušās antivielas (tie ir veseli cilvēki un nevar citus inficēt).

1,7% jeb 38 442 Latvijas iedzīvotājiem ir C hepatīta vīruss, bet ārstēšana nav nepieciešama, no tiem 40% jeb 15 376 cilvēkiem ir attīstījies hronisks aktīvs C hepatīts un ir nepieciešama ārstēšana.

Kas ir vīrusu hepatīti?

A hepatīts ir vīrusu infekcija, kas izplatās kā zarnu infekcija (ir vakcīna)

B hepatītu izraisa vīruss, kas bojā aknas, var izraisīt hronisku infekciju (ir vakcīna)

C hepatīts ir hroniska vīrusa izraisīta infekcija – visbīstamākais vīrushepatīta tips, jo norit bez simptomiem (nav vakcīnas)

Secinājums!
Ikviens pakļauts šim klusajam slepkavam, kā šo infekciju dēvē mediķu aprindās. Kur garantija, ka kosmētiskajos salonos vai zobuārsta kabinetā, tiecoties pēc veselības un skaistuma mēs dāvanā līdzi nesaņemam ko vairāk> ? Patiesībā, patiešām biedējoši...

Kategorija: Skaistums un veselība | Skatīts: 3933 | Pievienoja: SanSan|        Ieteikt draugiem! | Reitings: 0.0/0 | |
Komentāri: 4
4 unndine  
0
zini, dārgais Protagor, Tev nav ne mazākās jausmas, par ko Tu muldi - C hepatītu, tici man, neviens nav pelnījis. Un tas nerodas galviņā, jo tas ir vīruss, kurš nerodas galviņā, bet gan aknās.

3 SanSan  
0
Jāpapildina ar rakstu par Cūku gripu! smile Reg, Tev nav kāds īss un kodolīgs info?

2 SanSan  
0
Šoreiz Tev negribu piekrist.... smile

1 Protagors  
0
Viss šinī pasaulē ir jānopelna- arī C hepatīts. Bez iemesla jau nekas nenotiek! Un primārais iemesls jau ir mūsu galvās.

Reģistrēti lietotāji var komentēt.
[ Reģistrēties | Ieiet ]

Ziņu kategorijas

Joki [50]
joki, anekdotes, tosti,pantiņi
Ziņas [12]
Jaunumi
Sports [3]
Par sportu
Pabēda [2]
vis kas nepatk un kas noticis slikts
Aktuāli [23]
Svarīgas lietas notikumi
Nopietni par nenopietno [4]
Nopietni par nopietno [57]
apspriežam nopietnas lietas nopietni
Nenopietni par nopietno [15]
Skaistums un veselība [1]
Stils un mode [0]
Video [7]
Jokerizmi [2]
speciāla sadaļa Jokeram :)

Ieejas forma

Niks:
Parole:

Jaunumu kalendārs

«  Aprilis 2009  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Meklēt

Vietnes draugi

Statistika


Kopā online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Aptauja

ziemu gaidām?
Atbildes kopā: 18

Mini čats

500